onsdag 23 mars 2011

Historia (islam)



  1. Ursprungligen är det samma religion som har gått i olika riktningar.

  1. 1389 då detta skrivs.

  1. sunni och shia

  1. Sunni påstår att man endast kan be direkt till Allah och att alla är lika nära honom. Shia däremot menar att imamerna är heliga människor som kan förmedla dit ord vidare till gud.

  1. Korståg var egentligen plundringståg som förädlade sitt syfte genom att säga att de gjorde det i guds namn.

  1. Förr i tiden kämpade vi för att få helig mark, städer och fästningar i guds namn. Nu kämpar vi för saker av mer konkret värde som Oljefält och liknande.

  1. Det är lite delad åsikt. I en del av koranen står det att man ska ta emot och respektera alla människor oavsett deras religion. I nästa befaller gud en att korsfästa och hugga fingertopparna av alla som inte följer islam.

  1. Islam har hjälpt till u uppfinnandet av bl.a. tandborsten, flygmaskinen, veven, kaffe och sjukhus. De hade även de första optikerna och visste hur ögat fungerade. Muslimsk konst är ofta geometriska och symetriska bilder med slingrande bilder på t.ex. ormar och rosor.

  1. Den största orsaken till det muslimska imperiets fall är att européerna lyckades ta sjövägen till Indien och transportera varor på det viset. Eftersom det muslimska imperiet var mellan Indien och Europa skötte de all handel mellan och tjänade därför mycket pengar.

  1. (11) Wahabiterna är en fundamentalistisk riktning inom islam som hittas på den arabiska halvön. Det är en grov riktning som stödjer bl.a. kvinnoförtryck. Detta är den bild som medierna ofta målar till os för hela islam.

  1. (12) ca 1-2%

  1. (13) bl.a. i israel.

  1. (14) Ja, även om det är ett grovt sätt att säga det på.

  1. (15) Vi ”västerlänningar” borde lära oss att alla muslimer inte är självmordsbombare. Vi har starka fördomar som inte alltid är helt rationella. Av kan de lära sig att inte vara så konservativa.

  1. (16) Fråga: När splittrades judendomen, kristendomen och islam från varandra?        Svar: ca 700 e.kr.

torsdag 3 mars 2011

Kommunpolitik - frågor

1. Vad menas med vetorätt?

2. Vad är kommunens uppgifter?

3. Vad är landstingets uppgifter?

4.Ge några exempel på nämnder inom landstinget.

5. Vad är nämndernas uppgifter?

6.Vad är ett kommunalråd?

7. Hur arbetar förvaltningen?

8. Beskriv "samlingsregeringar".